Jedzenie pełni ogromnie ważną rolę w życiu Francuzów. Jakość potraw ma swoje źródło w niespotykanej dbałości o surowiec. Prawdziwy kuchmistrz, choćby ten domowy, nie szuka mięsa czy warzyw w supermarkecie, jeśli tylko może, kupi je na pobliskim bazarku lub u znanego, pewnego sprzedawcy. Następny warunek to absolutna świeżość produktów. Jest to bardzo waż· ne, bowiem większość warzyw i dodatków...
Kulinarna sztuka węgierska należy do bardziej znanych i charakterystycznych w Europie. Świat odkrył kuchnię węgierską w 1878 roku, podczas międzynarodowej wystawy w Paryżu, gdzie budapeszteńscy kucharze zaprezentowali prawdziwe sensacje kulinarne. Na szczególną uwagę w tej kuchni zasługują papryka, cebula i czosnek. Na Węgrzech można znaleźć chyba wszystkie odmiany papryki stosowanej w olbrzymiej ilości...
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Mazowsza. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego regionu. Stanowią one część jego historii i kultury. Poznacie Państwo przepisy na mazowieckie przystawki, zupy, dania główne, dodatki oraz pyszne ciasta i desery. Zachęcamy...
W tej książeczce możecie przeczytać trzy niezwykle piękne i znane na świecie bajki: Mała Indianka, Chłopiec z dżungli, Calineczka . Bajki napisane są barwnym i przyjaznym dla dzieci językiem. Zabiorą Państwa i Wasze dzieci w zaczarowany kolorowy świat, w którym wszystko jest możliwe, dobro zwycięża zło, a marzenia się spełniają. Ta książeczka umili Państwu czas jaki spędzacie ze swoimi dziećmi, pobudzi...
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Małopolski. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego regionu. Stanowią one część jego historii i kultury. Poznacie Państwo przepisy na małopolskie przystawki, zupy, dania główne, dodatki oraz pyszne ciasta i desery. Zachęcamy...
Książka zawiera 250 przepisów na zupy i drugie dania obiadowe. Różnorodność jest ogromna - od tradycyjnego rosołu czy ogórkowej, po wykwintne zupy z kuchni francuskiej, albo przecierane kremy. Na drugie danie serwujemy zarówno kotlet mielony jak i roladki mięsne z pistacjami - czyli coś i dla tradycjonalistów, i dla poszukujących nowych, zaskakujących zestawień smakowych. Dodatkowo na końcu alfabetyczny...
Polecamy wszystkim dzieciom tę wspaniałą książeczkę opowiadającą o przygodach zabawnych krasnali, olbrzyma o imieniu Ojejek i leśnych zwierzątek mieszkających w bajkowej krainie zwanej „Krasnalowem”.Bajeczka składa się trzech oddzielnych opowiadań: Jagodowa niespodzianka , Taras widokowy i Sąd nad liskiem . Ciekawa treść napisana niezwykle pogodnym i przyjaznym dla dzieci językiem, piękne...
Serdecznie polecamy Państwu tę książkę, ponieważ zawiera ona aż trzydzieści przepisów na doskonałe sałatki. Każda z proponowanych sałatek stanowi pełnowartościowy posiłek zawierający nie tylko warzywa i owoce, ale również węglowodany pod postacią makaronu, kaszy czy ryżu i białka znajdujące się w chudych wędlinach, mięsie, owocach morza i serach. Wszystkie sałatki są wspaniałymi kompozycjami, które...
W prezentowanej książce nie znajdą Państwo prastarych przepisów na „frykasy” ciągle jeszcze serwowane w niektórych regionach Meksyku - wymienić tu choćby można chapulines (świerszcze ze stanu Oxaca), escamole (jajeczka mrówek) i huitlacoche (grzyby pasożytujące na kukurydzy). Nawet jeśli takie dania mogłyby być ciekawym doświadczeniem kulinarnym, to już z dostępnością składników - troszkę...
Położenie geograficzne Grecji, Włoch, Hiszpanii i południowej Francji w rejonie Morza Śródziemnego, w ciepłym i wilgotnym klimacie, w znaczący sposób wpłynęło na nawyki żywieniowe mieszkańców tych krajów i to - jak wykazały badania naukowe - z dobrym dla ich zdrowia skutkiem. Średnia długość życia jest w tych okolicach najdłuższa w Europie. Co najdziwniejsze - dieta śródziemnomorska nie jest wcale...